subota, 31. prosinca 2011.

Novogodišnje torte i tortice!

SRETNA VAM NOVA GODINA UZ OBILJE JELA I PIĆA I DOBAR PROVOD!

Prije odlaska na doček Nove godine počastit ću vas sa kreativnim tortama i torticama :)))

Mađarske tortice (a neki ih zovu "mađarski čupavci")
Nisu onakve kakve bi trebale biti, jer nisam mogla pronaći kalup za rezanje, pa sam prerezala jednu plastičnu bocu i s njome rezala okrugle oblike tako da su ispali širi nego što bi trebali, a osim toga tijesto je bilo dosta mrvljivo pa ih nisam mogla složiti onako kako bi zaista trebale izgledati, pa sam ih dovršila po svoje :)))
Evo recepta:
TIJESTO: 7 žumanjaka, 35 dkg šećera, 9 žica hladne vode, 2 žlice kakao, 22 dkg brašna, 1/2 praška za pecivo, 7 bjelanjaka-snijeg
KREMA: 2 žumanjka, 3 žlice brašna, 9 dkg šećera, skuhaj u 1/2 l mlijeka, u mlako dodaj 20 dkg margarina
Tijesto izreži okruglim kalupom, prereži na pola, pa filaj kremom između tijesta i okolo,pa uvaljaj u kokos i na kraju malom žličicom pažljivo stavi glazuru od čokolade ili improviziraj po svome kao ja :)))
GLAZURA koja mi uvijek uspije:
3 žlice vode, 3 žice šećera, 10 dkg čokolade - rastopi (ne smije zavrijeti), odmah dodaj 8 dkg margarina i miješaj dok se ne rastopi

Kolač by Mare!
Ovaj recept sam dobila od naše Mare i oduševio me, brzo je gotovo, a jako, jako fino!
Kupiti gotove tamne kore za tortu, 1/2 l vrhnja za kuhanje, 30 dkg čokolade
Postupak: otopi u vrhnju čokoladu (ne smije zavrijeti) i dio nalij na svaku koru
Vrijeme izrade: 10 minuta


Torta od oraha
TIJESTO: 6 jaja, 20 dkg šećera, 18 dkg brašna, 10 dkg oraha, 4 žlice hladne vode, 1/2  praška za pecivo, malo korice od limuna i malo čokolade u prahu
KREMA: 1/2 l mlijeka, 14 dkg šećera, 5 velikih žica brašna, 1 žlica ruma, 10 dkg čokolade za kuhanje, 15 dkg margarina, 1 naranđa
Mlijeko, šećer, brašno i čokoladu skuhati, u mlako dodati rum, margarin, sok od naranđe i narezane komadiće naranđe.
Ukrasiti po želji!
Torte sam ukrašavala slatkim vrhnjem a kako nemam "onu stvar" s kojom se ukrašavaju torte, stavila sam vrhnje u vrećicu kojoj sam na jednom čošku prorezala rupicu i tako sam ukrašavala, a svako malo mi je vrećica pukla na nekoj drugoj strani i onda opet ispočetka, pa zbog toga ukrašavanje nije precizno, ali bitno je da je sve jako ukusno!
U slast!
A ja se odoh se spremati za doček!

četvrtak, 22. prosinca 2011.

ČESTITKA!

Želim vam da se puno smijete i zahvalite na svakom novom danu!
Zahvalite što možete hodati, govoriti, misliti, raditi, osjećati, jer ima onih koji nešto od navedenog ne mogu, pa se prisjetimo kako je njima i da li smo dovoljno zahvalni na onome što imamo i zašto bi trebali željeti nešto više! Zagrlite svoje najmilije i recite im da ih volite, jer ne znamo što će biti sutra!
Ja sam izgrlila svoje prijateljice na poslu i darivala sam ih sitnicama koje sam izrađivala tijekom godine, grlim i sve vas, a i svoje najmilije, one koji su tu i mog anđela!
 Moji darovi nisu skupocjeni, ali su napravljeni s ljubavlju za one koji mi svakodnevno uljepšavaju dan! Hvala im! Hvala vam!

utorak, 20. prosinca 2011.

Kugle i.... :)))

Svakodnevno se divim vrijednim ručicama naših blogerica koje izrađuju prekrasne kugle na bezbroj načina i od svih mogućih i nemogućih materijala, a ja sam se u mnoštvu ideja odlučila za špagu i to zato jer volim s njom raditi i zato jer kugle mogu biti jaaakooo velike (što zavisi od veličine balona), a špagu mogu ispreplitati kako god želim i uvijek dobijem vrlo zanimljive viseće ili stojeće ukrase, koji osim za bor, mogu biti dekorativni ukras interijera ali i eksterijera! I jako volim efekt paučine!!!
Ove tri kugle su promjera 20 cm, obojane su akrilnim sprejom bijele i srebrne boje kojima odgovaraju mašnice svih boja, pa ću ih po potrebi mijenjati!
Osim špage, odlučila sam se i poigrati s orasima i lješnjacima! Orahe sam sam lijepila u oblik cvijeta, jednog do drugog a povrh njih sam lijepila lješnjake, dok sam u sredinu stavila kapicu lješnjaka s udubljenjem prema van, na kraju sam ih posula šećerom po vrućem ljepilu i posprejala srebrnim akrilnim sprejom! Dodala sam mašnice od crvenog krep papira i to je to :)))
Povješala sam ih na rukohvat i mislila sam dodati girlandu ali sam odustala jer će smetati za ruke :)))
I na kraju, zahvaljujem se dragoj Jadranki na superfantastičnim poklonima koji su me danas dočekali kad sam došla s posla! Naime, sudjelovala sam u giveawayu koji je ona organizirala na blogu "Health From Nature" i osvojila jednu nagradu, a dobila sve :))) I dok pišem ovaj post, već pijuckam tako ukusni i mirišljavi čaj da vam to ne mogu riječima opisati...najbolji čaj ikad i ukoliko ste ljubitelj domaćih čajeva, preporučam vam da posjetite blog "Health From Nature", pročitate korisne savjete i domaće recepte, te naručite i barem jedan paketić ovog okrepljujućeg napitka!!!
Evo što sam sve dobila!
Dakle, dobila sam srce, potkovu, lijepe ukrasne vrećice, jedna s mješavinom domaćeg čaja i ispisanim receptom kako ga pripremiti, a druga s mirisnim ružmarinom (ko da je znala da ga upravo ove godine nemam jer mi se moj smrznuo prošle godine) i transferom na platnu (jooooj predobro izgleda) i planerom za poslovne žene....jupiiiiii...iako sam upravo planer ostavila za kraj, on mi je tako lijep da ga se ne mogu nagledati, a osim toga poslužit će svojoj svrsi, jer volim stalno nešto zapisivati i bilježiti na kalendare koji će ove godine biti pošteđeni!
Hvala Jadranka!!! Čaj mi baš godi, grije mi tijelo i dušu :)))

nedjelja, 18. prosinca 2011.

Pokloni i čestitka!

Prije nego se posvetim onim poslovima koje "tako volim" poput čišćenja i pečenja kolača, moram dovršiti izradu poklona i moram priznati da sam ubacila u petu brzinu, jer mi uvijek još padne na pamet netko koga bih mogla razveseliti hand made sitnicom...i strašno me ljuti kad vidim na našim tv-ekranima kako nas stalno potiču na kupnju skupocjenih božićnih darova, umjesto da nas potiču u smislu "jeste li izradili poklon za svoje najmilije", "jeste li pokušali od papira izraditi zvjezdice i razveseliti svoju prijateljicu", "donosimo vam prilog kako sami možete izraditi unikatan božićni poklon", "poklonite kolačiće u obliku srca koje ćete sami ispeći" i tsl., zar to ne bi bilo lijepo? Što vi mislite o tome?
Uglavnom, do sada ste imali priliku vidjeti da izrađujem raznovrsne ukrase a neki od njih su bili namijenjeni za darivanje, a znate i to da sam tražila šeme anđela i dobila sam ih zahvaljujući Mare i Miki...hvala vam! Eh, nagledala sam se šema, oči su mi ispale, nagledala sam se i lijepih anđela u svim mogućim varijantama, ali moram priznati da je to prilično pipkav posao i nije mi baš išlo kako sam očekivala! No, na kraju sam ipak dovršila dva anđela (jedan ću vam pokazati sada, a drugi još nisam uštirkala, pa ću vam ga pokazati drugom prilikom) i jedan zvončić! Kako vam se čini?
Osim toga, napravila sam aranžman od pahuljica u kantici od marmelade koju sam obojala, stavila na nju čipku koju sam posprejala srebrnim akrilnim sprejem, unutra sam stavila jedan veći stiropor, a ostatke sam narezala na kockice da odozgora glume komadiće leda (taj dio nije poslikan, ali znate kako to izgleda), zatim sam uzela drvene štapiće koje sam obukla u krep papir, a odozgora sam zalijepila pahuljicu koju sam izrezala od papira i tako je nastao ovaj božićni aranžman koji će također nekog razveseliti!
I sad se vraćam na početak posta i postavljam si pitanje da li zaista trebamo kupovati poklone u trgovinama da bi nekog razveselili!?
I na kraju, jedna lijepa blog Božićna čestitka koja me uistinu razveselila!
BLOG BOŽIĆNU ČESTITKU dobila sam od Nives sa bloga "nivescolicradovi.blogspot.com" i na tome joj puno hvala, a kako bi se širenje Božićnog duha proširilo po svim blogovima i poslalo pozitivne misli sreće, veselja i blagostanja, potrebno je podijeliti ovu čestitiku na blogova i uz to napisati svoju božićnu želju!

Moja božićna želja: neka mi svi prsti budu na broju kako bih i dalje mogla blogati i družiti se s vama, neka mi uvijek u glavi budu sve ovce na broju, neka me zdravlje služi da mogu i dalje raditi, neka bude više sretnih dana i neka u našim domovima vlada razmijevanje, tolerancija i ljubav.....uuuups ima ih više od jedne :)))
Božićnu čestitku širenja Božićnog duha i pozitivnih misli, proslijeđujem ovim blogericama:
Mare, Eda, BiljanaGoge, Sonaj....eto, taman sam se ufurala a već vas je pet na mom popisu, ali znate da ste u mislila sve tu :)))
Puse svima!

petak, 16. prosinca 2011.

Pahuljice padajte...radost donesite :)))

Petak je, 16.12. i giveaway na mom blogu je završio!
Za giveaway vas se prijavilo 23 i zahvaljujem svima na sudjelovanju!
U želji da izvlačenje dobitnica bude zanimljive dosjetila sam se pahuljica koje sam izrezala od papira (nisu sve savršene jer je bilo na brzinu, ali poslužile su mi kod izvlačenja)!
Prvo sam izrezala četiri velike da provjerim kako to meni ide, pa pogledajte kako izgledaju!
Prije fotkanja ih nisam stavila u knjigu da se izravnaju pa su malo neravne, a evo kako su izgledale kad sam ih izrezala...poput borića!
Ali vi ne želite gledati pahuljice nego izvlačenje za potrebe kojeg sam izrezala 23 male pahuljice na koje sam napisala brojeve koji označavaju broj pod kojim ste ostavile svoj komentar (jedan sam preskočila jer je jedna od vas ostavila dva komentara), a sudjelovale su Good Ghost, Svjetlana, Pipi-strela, Sandra Z, Tina, Daleko na istoku, Rea, Suzana, Biljana, Nena, Sonaj, Raki, Keks, Rocgranny, Eda, Bluebell Boo, Ana Marija, Zondra Art, Nives, Mare, Tatjana i Branka!
Sve pahuljice sam stavila u staklenku, te sam izvukla jednu sretnu pahuljicu, a zatim sam sve istresla iz staklenke i izabrala još jednu sretnu pahuljicu!
I izvučeni su ovi brojevi...

ovako izgledaju pahuljice kad se otvore...
i ovako izgledaju na hrpi...
i konačno.....prvo je izvučen broj 7, a zatim broj 4....
sretne pahuljice su broj 7 i 4 :))) ...čestitam cure, pošaljite mi svoje adrese na e-mail da vam vaš poklončić čim prije stigne! Broj 7 će dobiti jastučić, a broj 4 kuglicu i borić!

Pahuljice letite i radost donesite Rei i Sandri Z!!!!
Puse svima!

srijeda, 14. prosinca 2011.

Božićni ukrasi!

Za one koji još nisu sigurni što će staviti na bor ili na koji način će ukrasiti svoj blagdanski stol, evo nekoliko ideja!
Sigurno se sjećate ovih košarica od das-mase koje sam uspješno izradila, a ne bih uspjela da nam Eda nije pokazala kako se rade! Ovakve košarice su upotrebljive na više načina, a moje imaju rupice kroz koje mogu provući zlatni konac i mogu ih objesiti gdje god poželim, a unutra umjesto osušene naranđine kore ukrašene gliterom, mogu staviti lučicu, šarene bombone i još mnogo toga!
A ove srcolike ukrase za bor sam također izradila od das-mase, ali mogu se napraviti i od kartona i tijesta!  Imaju reljefnu površinu jer sam preko njih položila čipku preko koje sam zagladila kit za drvo, obojala u crveno te ukrasila gliterom, provukla vrpce i ukrasi su spremni. Kad sam povezivala vrpce ponestalo mi je zlatnog konca pa sam se snašla tako da sam odrezala crveni sjajni krep-papir koji sam zarolala i provukla umjesto vrpce!
Meni su upravo ovakvi ukrasi najdraži, mali-srcoliki-crveni :)))
A da li se sjećate mog posta kad sam radila s gipsom? Tada su nastali svakakvi oblici koji su mi sada dobro došli! Evo kako sam ukrasila ptičicu od gipsa i napravila mobile za jednu dječju sobu!
Ukrasi za mobile su se stalno okretali pa ih je bilo teško poslikati s jedne i s druge strane, uglavnom, s jedne strane je karo-tkanina a s druge su obojani i ukrašeni gliterom. 
Podsjećam vas da je "giveaway" u tijeku i još uvijek se možete prijaviti za sudjelovanje!
mah mah

ponedjeljak, 12. prosinca 2011.

Giveaway!

Vrijeme je darivanja i poželjela sam razveseliti svoje vjerne čitatelje!
Sudjelovati mogu sljedbenici ovog bloga koji trebaju ostaviti komentar u kojem će navesti svoju božićnu želju!
Ukoliko želite (nije neophodno) možete staviti jednu od priloženih sličica giveaway-a i link do mog bloga!
Hvala što ste ostavile komentare na post "kuglice za bor" i uključile se u moju anketu kojom ste mi pomogle odlučiti koja će kuglica ići u giveaway i kao što možete provjeriti, uvjerljivo je pobijedila red&green!
Giveaway traje do 16.12. kada ću objaviti dvije sretne dobitnice! Sretno svima :))))

1. NAGRADA
- višenamjenski mini jastučić, prednji dio sam heklala, a potom sašila jastučić, 
s prednje strane je otvor u koji se mogu pospremiti neke sitnice -

2. NAGRADA
- kuglica od tkanine crveno-zelena i borić, dekorativni ukrasi za vaš dom -

nedjelja, 11. prosinca 2011.

Božićne dekoracije!

Ukoliko i dalje tražite inspiraciju ili želite osmisliti nešto sasvim drugačije, možda vam pomogne upravo ovaj post!
O čemu se radi?
Radi se o granama i krep-papiru!
Vrlo jeftino i jednostavno!
Potrebna vam je neka grana (vrbe, lijeske, trsa i tsl.), akrilni sprej u boji (ja sam koristila srebrni), krep papir (ja sam koristila sjajni crveni za ukrase i sjajni srebrni za omotati teglu), malo vrpce, šećer i silikonsko ljepilo - vrućim ljepilom prelaziti preko grana i posipati šećerom, te nakon toga posprejati, tako ćete dobiti efekt zamrnutog snijega (ja sam ga koristila vrlo malo i najviše mi se sviđa efekt paučine koji dobijem sa silikonskim ljepilom), tegla od cvijeća (ja sam na dno stavila kamenje a u sredinu stiropor u koji sam nataknula svoje grane), dodala pokoji ukras i stavila žaruljice!
Dobila sam dekorativan ukras koji će osvjetljavati prostor ispred kuće, s obzirom da ispred kuće nemam nikakav grm, bor, ni stablo koje bi mogla ukrasiti žaruljicama, pa sam se eto snašla na ovaj način!
Ovo je prikaz jednog dijela izrade! Krep papir izrežete na kvadrate ili pravokutnike i u njega umotate lješnjake, smotuljak papira, orah ili nešto slično, zavežete vrpcu i objesite na bor ili na grane drveća!
Teglu za cvijeće sam omotala u srebrni krep papir i povezala vrpcom!

Uživajte u izradi!
Čitamo se uskoro u giveaway postu!