četvrtak, 28. srpnja 2011.

Romantični shabby chick stolić!

Jednom sam negdje pročitala da je shabby chick jedan od najženstvenijih stilova prožet romantikom koji vas navodi na odvažnost i zaista je tako, uvjerila sam se sama prilikom makeovera mojeg stolića!
Kad sam odlučila da će biti shabby po glavi mi se vrtjelo tisuću kombinacija njegovog novog, a opet starog izgleda, no kod izbora motiva i još ponekih detalja (više u nastavku) dobrodošli su mi prijedlozi moje Mihaele koja mi je u svakom slijedećem koraku bila moja desna ruka! I tako smo nas dvije, na obostrano zadovoljstvo, privele kraju ovaj, za nas, veliki posao :))))
Slijedi djelić dovršenog stolića!
A sada idemo od početka, ali ne baš od samog početka, jer nažalost fotografiju stola prije nanošenja primera i tamne boje nisam se sjetila fotkati jer tada još nisam razmišljala o tome da ću vam sve pokazati od početka do kraja. Uglavnom, stol je bio od furnirane iverice, a nogice su od punog drva jelovine! Dimenzije su 90x50!
Prvo što je trebalo učiniti je svakako "šmirglanje" koje nije iziskivalo puno posla, jer je stolić bio relativno novi i bilo je dovoljno pobrusiti ga lagano brusnim papirom 150, a nakon toga ga vlažnom krpom pobrisati!
Nakon što se i ovaj sloj osušio te obojane dijelove sam prelazila voskom!
Slijedilo je bojanje u neku svijetlu nijansu, a odlučila sam se u bijelu akrilnu boju pomiješati kap smeđe boje i dvije kapi žute boje tako da sam dobila neku nijansu koju vam ne mogu riječima opisati, ali mi je odlična i baš onakva kakvu sam željela! Sve površine sam bojala širokim mekanim kistom u dva sloja!
Nakon što se boja dobro osušila slijedio je meni najdraži dio, a to je povlačenje brusnog papira po mjestima gdje sam prethodno nanijela vosak! Nisam htjela pretjerati i mislim da sam uspjela u svom naumu!
 Evo kako izgleda!
 Potom je slijedio mukotrpan posao u kojem mi je Mihaela bila od velika pomoći! Po gornjem rubu stola odlučila sam nanijeti reljefni uzorak uz pomoć uske čipke i akrilnog kita! Mihaela mi je stalno nešto pridržavala, skakutala je oko mene, drvenim štapićem je odmah iza mene uklanjala male djeliće akrilnog kita koje sam nehotice nanijela izvan čipke!
Čipku sam nanosila i na donji dio stola kao što se vidi na slici ispod!
Nakon što se čipkani dio posušio malo sam ga pošmirglala brusnim papirom!
Zatim je slijedio odabir salveta i rezuckanje u kojem mi je opet pomogla Mihaela...eh, što bi ja bez nje!!!
S obzirom da se radi o stoliću na kojem smo do sada isključivo ja i moj suprug ispijali jutarnju ili popodnevnu kavicu, odabir je pao na ove vintage šalice, pa neka to i dalje bude stolić za ispijanje kave :))))
Prije nego sam lijepila salvete ljepilom za decoupage morala sam si odmjeriti visinu i širinu, odnosno rasporediti šalice po stolu!
Osim šalica tu su se našli i mali sitni cvjetići koje sam rasporedila između čipkastih cvjetića! Na slici je prikazano kako to izgleda dok je još mokro ljepilo!
Nakon što se sve lijepo osušilo došao je na red bitumen koji sam nanijela uskim plosnatim kistom s kratkim dlačicama, a nakon što sam ga umočila u bitumen više puta sam njime prelazila prvo po papirnatom ubrusu dok god se ne bi uvjerila da je gotovo suh a onda sam njima prelazila samo po čipkastim dijelovima! Sve sam ostavila da se suši dva dana, a zatim sam ga (također širokim kistom) lakirala sjajnim akrilnim lakom u tri sloja i to na način da sam prvi sloj lakirala u jednom smjeru a svaki slijedeći u drugom smjeru!
 I evo napokon njegovog konačnog izgleda! Stol je postavljen na travi i još mi samo trebaju odgovarajuće stolice! Poslužite se, kava ili čaj?
Ako vam se sviđa uživajte još malo u fotografijama!
Nadam se da sam u ovom, prilično opširnom postu, nekima od vas pomogla praktičnim savjetom, jer i ja sam puno toga naučila čitajući vaše blogove!

I na kraju pitanje da li vam se uopće sviđa, što biste vi promijenili, kakve kombinacije vam padaju na um? 

Ukoliko imate neki komad namještaja u svojoj kući, uzmite u ruke brusni papir, boje i kistove, šablone, salvete, čipke, špahtle i sva druga pomagala kojih se dosjetite i počnite sa vlastitim makeoverom, jer vaši ukućani će zasigurno biti oduševljeni (kao što je i moj suprug hehe...stol je samo za gledanje i za sada ga ne smije pipnuti), a vi ćete imati namještaj kakav nitko nema!!!
Puse svima i hvala Mihaeli na pomoći kao i na lijepim fotografijama!!! Idemo nas dvije popiti po jednu, zaslužile smo :))))
Objavi komentar