Decoupage

Decoupage je vrlo popularna tehnika koja se razvila u 18. stolječu u Velikoj Britaniji i proširila se po cijelom svijetu. Decoupage se još naziva i salvetna tehnika, jer se ustvari salvetama i raznim decoupage papirima mogu ukrašavati upotrabni i ukrasni predmeti.

Za početak potreban je osnovni pribor, a to je: lak-ljepilo za decoupage koje se može kupiti u hobby dućanima (Lumos, NB Hobby&art, Chemaco i mnogi drugi - Zagreb, Pgot, Mini art - Koprivnica), a ima ih raznih vrsta (art potch sjajni,mat, sa šljokicama), akrilna boja na bazi vode (bijela obavezno), a s vremenom i mnoge druge, isto dolaze u sjajnoj i mat boji, lak boje i mettalic boje, crakle lak (prozirni lak na bazi vode za efekt pukotina, raspucava boju koja je nanesena na njega), plosnati sintetički kist i salvete s raznim motivima.
Decoupage je tehnika koja se može primijeniti na gotovo svim predmetima; drvu, plastici, staklu, metalu, tkaninama, papiru...na svemu, samo treba isprobati!
Ovo je moj osnovni pribor!


Postupak ukratko:
Npr. uzmemo neki predmet koji imamo kod kuće, npr. tegla za cvijeće...obojimo ju bijelom akrilnom bojom i ostavimo da se osuši, ukoliko je potrebno, obojimo još jedanput (boju možemo nanositi spužvicom ili kistom), izrežemo škarama motiv sa salvete ili pak pažljivo iščupkamo prstima oko motiva, zatim odvojimo slojeve salvete tako da nam ostane onaj sloj s motivom, zatim nanosimo kistom lak-ljepilo (dovoljno je nanijeti malo tek tolko da motiv salvete možemo položiti na predmet, a to radimo pažljivo) i odmah kistom ili prstima umoćenim u lak-ljepilo poravnamo salvetu tako da prelazimo lagano preko salvete od sredine prema rubovima pazeći da ne ostane naborana i ne stavljamo previše lak-ljepila,
slijedi sušenje i to je ukratko to...

Dodaci:
efekt raspucavanja - predmet obojimo npr. u bijelu boju - sušimo, nanosimo crakle lak u jednom smjeru lijevo desno ili gore dolje - sušimo, nanosimo neku drugu boju npr. crvenu i to istim smjerom kao i crakle lak - sušimo.
Ovime smo dobili efekt raspucavanja tako da je crvena boja ona koja se vidi, a kroz pukotine se vidi bijela boja. Moramo paziti ukoliko želimo na ovakav predmet staviti salvetu da se salveta stapa s podlogom i da se na crvenoj boji neće vidjeti svaka salveta. To bi značilo da je bolje nanijeti prvo crvenu boju, crakle lak, pa bijelu boju, jer u tom slučaju je bijela boja gornja i možemo staviti salvetu koju god želimo.

Decoupage na staklu:
Postupak je isti samo što radimo s kontra strane stakla i prvo nanosimo salvetu, zatim akrilnu boju. Naravno da postoje razne tehnike i kombinacije, a to sve ovisi o svakom pojedincu i njegovoj mašti.

Radi zaštite predmeta da budu postojani na vremenske uvjete,a i s obzirom na to o kojem predmetu je riječ, korisno je i dobro prelakirati površinu lakom za čamce ili nekim drugim zaštitim lakom, a kad je riječ o staklu u tom slučaju stražnja strana stakla se može presprejati akrilnim lakom u spreju, u kojoj boji želimo, pa je tako zaštićen predmet otporan na pranje.

Bitumen
Bitumen je gusta crna tekućina koja služi za postizanje starinskog efekta ili kad se samo želi nešto potamniti. Meni je odličan kad radim shabby pa po izbrušenim rubovima prijeđem sa bitumenom! On se nanosi sa gotovo suhim kistom ili spužvicom, što zavisi od površine na koju se nanosi. 
I love bitumen!


Decoupage omogućava ljudima da izraze svoju kreativnost i maštu.
Predlažem da svakako probate, a za više informacija pogledajte i slijedeće web stranice decoupage ideja i  korisnih savjeta.

Moj picasa web album
Udruga Vilibald kreativna radionica
Lumos hobby&art
hobbyart-chemaco
decoupage na staklu youtube
Počeci decoupage tehnike