subota, 31. prosinca 2011.

Novogodišnje torte i tortice!

SRETNA VAM NOVA GODINA UZ OBILJE JELA I PIĆA I DOBAR PROVOD!

Prije odlaska na doček Nove godine počastit ću vas sa kreativnim tortama i torticama :)))

Mađarske tortice (a neki ih zovu "mađarski čupavci")
Nisu onakve kakve bi trebale biti, jer nisam mogla pronaći kalup za rezanje, pa sam prerezala jednu plastičnu bocu i s njome rezala okrugle oblike tako da su ispali širi nego što bi trebali, a osim toga tijesto je bilo dosta mrvljivo pa ih nisam mogla složiti onako kako bi zaista trebale izgledati, pa sam ih dovršila po svoje :)))
Evo recepta:
TIJESTO: 7 žumanjaka, 35 dkg šećera, 9 žica hladne vode, 2 žlice kakao, 22 dkg brašna, 1/2 praška za pecivo, 7 bjelanjaka-snijeg
KREMA: 2 žumanjka, 3 žlice brašna, 9 dkg šećera, skuhaj u 1/2 l mlijeka, u mlako dodaj 20 dkg margarina
Tijesto izreži okruglim kalupom, prereži na pola, pa filaj kremom između tijesta i okolo,pa uvaljaj u kokos i na kraju malom žličicom pažljivo stavi glazuru od čokolade ili improviziraj po svome kao ja :)))
GLAZURA koja mi uvijek uspije:
3 žlice vode, 3 žice šećera, 10 dkg čokolade - rastopi (ne smije zavrijeti), odmah dodaj 8 dkg margarina i miješaj dok se ne rastopi

Kolač by Mare!
Ovaj recept sam dobila od naše Mare i oduševio me, brzo je gotovo, a jako, jako fino!
Kupiti gotove tamne kore za tortu, 1/2 l vrhnja za kuhanje, 30 dkg čokolade
Postupak: otopi u vrhnju čokoladu (ne smije zavrijeti) i dio nalij na svaku koru
Vrijeme izrade: 10 minuta


Torta od oraha
TIJESTO: 6 jaja, 20 dkg šećera, 18 dkg brašna, 10 dkg oraha, 4 žlice hladne vode, 1/2  praška za pecivo, malo korice od limuna i malo čokolade u prahu
KREMA: 1/2 l mlijeka, 14 dkg šećera, 5 velikih žica brašna, 1 žlica ruma, 10 dkg čokolade za kuhanje, 15 dkg margarina, 1 naranđa
Mlijeko, šećer, brašno i čokoladu skuhati, u mlako dodati rum, margarin, sok od naranđe i narezane komadiće naranđe.
Ukrasiti po želji!
Torte sam ukrašavala slatkim vrhnjem a kako nemam "onu stvar" s kojom se ukrašavaju torte, stavila sam vrhnje u vrećicu kojoj sam na jednom čošku prorezala rupicu i tako sam ukrašavala, a svako malo mi je vrećica pukla na nekoj drugoj strani i onda opet ispočetka, pa zbog toga ukrašavanje nije precizno, ali bitno je da je sve jako ukusno!
U slast!
A ja se odoh se spremati za doček!
Objavi komentar