utorak, 4. siječnja 2011.

Originalni suveniri iz Podravine!

Čitajući moje postove već ste upoznali moju drugu polovicu, Željka, koji svoju kreativnost izražava kroz radove na prirodnim materijalima, pa su tako nastali njegovi novi radovi koji su bili zapaženi na Likovnoj koloniji dragovoljaca Domovinskog rata u Molvama kao originalni suveniri koji predstavljaju Podravinu i to zbog toga što se radi o tzv. gubama koje je prilično teško pronaći u prirodi, a da su upotrebljive za daljnju obradu! To znači duge šetnje šumom i potragu za prirodnim materijalima koji za njega predstavljaju pravo blago! I za mene je tajna kako ih obrađuje i čime ih zaštiti, a da pritom ostanu prirodne i takve kakve jesu, bez puno intervencija :)))
Gube su same po sebi zanimljive zbog njihovih različitih oblika i veličina! Željko ih je oslikao pomoću svojih alata, nožića i sl., a sve je radio ručno. Motivi koji su na gubama predstavljaju dijelove povijesnih grbova okolnih mjesta odakle gube i potječu, kao i motivi svega onog što se nalazi u prirodi!
Pa pogledajte samo nekoliko njegovih originalnih radova!



Lice i naličje gube!


Još jedan rad kojim me oduševio!
Ova tzv. skulptura (ne znam kako bih drukčije nazvala) protkana je poviješću i simbolikom! Križ je od vinove loze koja je uvezana špagom da izgleda kao hrvatski pleter, a stoji na šahovnici! Postolje je od drva višnje i na njemu je duborezom i pirografom latinski izraz "In hoc signo vinces" (U ovom znaku ćeš pobjediti!). 
To vam moj Željko stalno proučava povijest i tradiciju, a i od prije puno toga zna zahvaljujući svom djedu koji mu je usadio ljubav prema Domovini i sve što o na znači!


Pozdravlja vas

Broj komentara: 16:

MICE TORBICE kaže...

Željko,mi smo samo dokaz da branitelji nisu za "baciti" !!!
Jako mi se sviđaju radovi jer drvo je materijal koji obožavam a posebno ovako umjetnički obrađen a da je zadržao prirodu u sebi.
Odličan Hrvatski suvenir!!!!!!!

Tatjana kaže...

Wow,koja je to fina i precizna ruka!Svaka čast barba Željko!

Anonimno kaže...

Odlični radovi, bravo za supruga, vas dvoje ste stvarno kreativan par!
Pusa!

eda kaže...

Draga Sanja, mogu zamislit kako si ponosna na svoga branitelja, supruga i umjetnika!! Ma i ja sam ponosna što je jedan branitelj uspio svoje domoljublje i svoj talent izraziti kroz ovako originalne suvenire i naglasiti neke povijesne simbole kroz vlastiti umjetnički izričaj... Ej, Željko, iskreno se nadam da će tvoji radovi biti prepoznati i šire, samo nastavi!!
Pozdrav kolegi branitelju...

Anonimno kaže...

Ovaj suvenir sa križem me zbilja oduševio!!! Dugo nisam vidjela tako nešto lijepo. Slažem se s Edom i svaka čast i tebi i njemu. Pozdrav oboma! :))

mihaela kaže...

prekrasno, meni jedan od najljepših radova :)

Biljana kaže...

Bravo za Zeljka i njegove originalne podravske suvenire, zaista su posebni i hvale vrijedni:)

Mare kaže...

ne znam šta bih rekla na željkovu svestranost,na vas dvoje općenito....uvijek me iznova oduševite:))......
pusa:))....
M....

Sanja kaže...

Ajmeee, što ste nahvalile Željka...al, pridružit ću vam se i ja u vašim pohvalama, jer i meni se sviđa sve što on napravi...i nek nastavi dalje!!!
PS. Željko vam se punoooo zahvaljuje na komentarima...dirnule ste ga, ali i ohrabrile!

Jasminka kaže...

Kažu ljudi : srodne duše. Drago mi je kad vidim bračno par koji se tako nadopunjuje. Radovi su prekrasni, a križ je stvarno originalan.Pozdrav, Jasminka.

Branka......... kaže...

Tandem, muž i žena zajedno stvaraju prekrasne stvari...to je rijetkost i zato je hvalevrijedan...nastavite i dalje....ovo što sam gore vidjela je predobro, poz.

Villa-loredana kaže...

Bravo Željko, prirodni materijali su neiscrpan izvor kreativnosti. Samo naprijed uz podršku tvoje drage Sanje. Loredana.

Karmen kaže...

Draga Sanja ovo je zaista nešto posebno. Sve pohvale Željku i vidiš koju podršku on ima od žena, hahaha. Posebno me oduševljava što ste zajedno kreativni i što podržavate jedno drugo u onome što stvarate. Samo tako nastavite i želim vam puno uspjeha.

Unknown kaže...

Priroda nam puno daje samo treba vidjeti , a za to treba umjetničko oko i duša kakvu Željko ima. Moj otac je iz guba ili raznog korjenja radio nevjerojatne skulpture.Ni jedna šetnja prirodom nije prošla bez da he donio neki komad drveta iz kojeg je nešto stvoreno.

Pipi kaže...

Radila sam ranijih godina par radova u kombinaciji sa kako ih zoves gubama, gljivama ovakve vrste. Nije sad tema ovde moj rad, vec hocu reci da su vredne ruke vas troje, ukljucujici i Michaelu i njene slike, zaista vredne svake pohvale. Vredno i kreativno daje uvek velike rezultate. Bravo Zeljko i pozzz svima.

Tina kaže...

bravo,svaka čast!