utorak, 4. siječnja 2011.

Originalni suveniri iz Podravine!

Čitajući moje postove već ste upoznali moju drugu polovicu, Željka, koji svoju kreativnost izražava kroz radove na prirodnim materijalima, pa su tako nastali njegovi novi radovi koji su bili zapaženi na Likovnoj koloniji dragovoljaca Domovinskog rata u Molvama kao originalni suveniri koji predstavljaju Podravinu i to zbog toga što se radi o tzv. gubama koje je prilično teško pronaći u prirodi, a da su upotrebljive za daljnju obradu! To znači duge šetnje šumom i potragu za prirodnim materijalima koji za njega predstavljaju pravo blago! I za mene je tajna kako ih obrađuje i čime ih zaštiti, a da pritom ostanu prirodne i takve kakve jesu, bez puno intervencija :)))
Gube su same po sebi zanimljive zbog njihovih različitih oblika i veličina! Željko ih je oslikao pomoću svojih alata, nožića i sl., a sve je radio ručno. Motivi koji su na gubama predstavljaju dijelove povijesnih grbova okolnih mjesta odakle gube i potječu, kao i motivi svega onog što se nalazi u prirodi!
Pa pogledajte samo nekoliko njegovih originalnih radova!Lice i naličje gube!


Još jedan rad kojim me oduševio!
Ova tzv. skulptura (ne znam kako bih drukčije nazvala) protkana je poviješću i simbolikom! Križ je od vinove loze koja je uvezana špagom da izgleda kao hrvatski pleter, a stoji na šahovnici! Postolje je od drva višnje i na njemu je duborezom i pirografom latinski izraz "In hoc signo vinces" (U ovom znaku ćeš pobjediti!). 
To vam moj Željko stalno proučava povijest i tradiciju, a i od prije puno toga zna zahvaljujući svom djedu koji mu je usadio ljubav prema Domovini i sve što o na znači!


Pozdravlja vas
Objavi komentar