subota, 17. ožujka 2012.

Jastuk od ruža!

Danas ću vam pokazati što sam radila posljednjih tjedan dana! Prvo sam proučavala šemu starog jastuka kojeg je trebalo malo popraviti, jer se na par mjesta podrapao (ipak je to jastuk koji je radila moja mama prije nekih 30-tak godina) i kad sam napokon shvatila kako ide šema, prihvatila sam se posla, a vama ću pokušati objasniti kako to ide. Dakle, jastuk od ruža!
A ovo je stari jastuk moje mame koji mi je poslužio kao šema!

Potrebno vam je:- vuna (tanja, može i ostaci)
- heklica (ja sam koristila onu koju mi je poklonila naša draga Andrea, 2,5mm)
- nanizati 7 lančića (spojiti u krug)
- 1. red - na početnom krugu od lančića isheklati 3 prve latice (u mom slučaju sastoje se od 7 štapića i to tako da na početku i na kraju latice budu dva niska štapića, a u sredini 3 visoka štapića)
- 2. red. (slika 2) ubosti heklicom sa stražnje strane u početni lančić i heklati po 5 lančića 4x (rasporediti otprilike)
- 3. red. na svakom isheklanom lančiću izraditi slijedeći niz od četiri latice (svaka latica sastoji se od 9 štapića i to tako da na početku i kraju latice budu 2 niska štapića, a u sredini 5 visokih=9)
- 4. red ubosti heklicom opet sa stražnje strane u lančić 2. reda i heklati po 6 lančića 4x
- 5. red na svakom lančiću izraditi slijedeći niz latica (svaka latica sastoji se od 11 štapića i to tako da na početku i na kraju latice budu 2 niska štapića a u sredini 7 visokih=11)
- 6. red ubosti heklicom sa stržnje strane u lančić 4. reda i heklati po 6 lančića 4 puta
- 7. red na svakom lančiću izraditi slijedeći niz latica (svaka latica sastoji se od 13 štapića i to tako da na početku i na kraju latice budu 2 niska štapića a u sredini 9 visokih=13)
- 8. red ubosti heklicom sa stražnje strane u lančić 6. reda i heklati po 8 lančića 4 puta
- 9. red na svakom lančiću izraditi slijedeći niz latica (svaka latica sastoji se od 16 štapića i to tako da na početku i na kraju latice budu 2 niska štapića a u sredini 12 visokih=16)
Svaku ružu opheklati sa nekom drugom bojom konca i to tako da se ukrug rasporedi 6 lančića, 3 visoka stupića a na budućim uglovima ruže po 4 visoka štapića u istu očicu.
Kad imamo naheklane bar četiri ruže onda idemo spajati sa nizom od 4 lančića i 4 stupića!
Uživajte u izradi!
 Kad smo gotovi s heklanjem iskrojimo platno, položimo ruže na platno (poučena vlastitim iskustvom ovaj dio se mora raditi pažljivo, treba  imati u vidu kolko se vuna može rastegnuti pa tome prilagoditi platno), prišijemo prvo ručno da budemo sigurni da je sve kako treba, a zatim prošijemo na šivaću mašinu, te na kraju spojimo sa drugim dijelom platna. Na ovom jastuku sam (čak) prišila i patent zatvarač u kojem su mi pomogli vaši tutorijali (Mare, Katy, Ruzy)!!! Zaista sam se potrudila, ali već sada znam da će slijedeći biti sve puno ljepše i još preciznije! Ponavljanje je majka učenja, a tutorijali su naš doprinos blogerskom prijateljstvu, ali, osim toga, na ovaj način ćemo pomoći i našoj djeci koja će jednog dana odrasti, nas neće biti da ih naučimo, pa će čitati i učiti pomoću naših tutorijala!
Šematski prikaz ruže koja je po izradi slična ovoj mojoj, gore opisanoj, šemi, koja vam možda pomogne da bolje shvatite!


Zahvaljujem na "izazovu", ali kako sam već odigrala ovu igru, svima vama predlažem da posjetite blog "Kamen u vrtlogu vira"!
I na samom kraju, veliko hvala mojoj Mihaeli što između učenja i drugih obaveza nađe vremena za dosadnu mamu koja stalno ima nešto za slikati :))))
Objavi komentar