utorak, 22. studenoga 2011.

Muke po kutijici!

Pripremite se za čitanje!
Za potrebe radionice jedne udruge čija sam članica, a u želji da se aktivno uključim u rad i da se družim sa kreativnim osobama, odradila sam jednu radionicu na temu shabby chic na kutijicama, te sam napravila jednu  kutijicu da bi mogla prezentirati ono što bi otprilike trebale raditi (naša shabby Biljana ili Snješka bi mi dobro došle)! I tako, skupilo nas se nekoliko članica udruge i nekoliko vanjskih, sve zajedno oko 12 osoba od kojih je samo jedna osoba čula za shabby chic, ali ona smatra da je to nešto sasvim drugo!
Kutijicu sam radila na brzinu i izgleda ovako!

Nisam zadovoljna što sam na poklopcu očupkala salvetu umjesto da sam je precizno izrezala pa se vide zelenkasti tragovi i mislim da ću je još doraditi bojama ili nešto drugo smisliti! 
Što vi mislite, da li da je doradim ili ostavim kako je? Evo, pogled odozgora! Vidite da nije dobro!?

Od svega što radim ništa mi nije palo s neba, kao ni vama, nego sam upornim radom, čitanjem i proučavanjem, dobivala sve bolje rezultate! Uglavnom, ono što znam ukratko o shabby chicu je da to znači pohabani stari izgled koji odiše romantikom i ženstvenošću, osobito je lijep na starom drvenom namještaju kad se ispod bijele ili neke druge paselne boje nazire stara boja ili neka tamnija boja na koju je nanesen vosak i gornji sloj boje lagano prelazimo brusnim papirom i dobivamo upravo tu pohabanost! Ja nisam majstorica shabby chica ali osnove znam i znam da se može kombinirati sa drugim tehnikama, ali bez brusnog papira to nije shabby, pa ukoliko želite provjeriti kako zaista izgleda shabby chic, french chic i sl. molim provjerite OVDJE ili OVDJE!
A zašto sve to pišem? E pa zato, što sam se upravo na toj radionici iznenadila kako dotična gđa. tumači shabby chic. Ukratko, ona je radila nešto svoje, da bi nam na kraju svima pokazala kako se radi "obrnuti shabby chic" (nikad čula) i to tako da se kutija oboja u bijelo, pa se zalijepi salvete i rubovi i sve se natrlja bitumenom za patiniranje i to je po njoj puno brži shabby nego moj način s tamnom bojom, pa vosak, pa bijela boja, pa šmirglanje, pa između svega sušenje i na kraju ljepljenje salvete...beskrajno dugo a rezultat je isti! Što kažete na to? Ja sam ispala budala koja je još k tome odradila dva sata besplatno a osjećaj poslije je bio otprilike "što je meni ovo trebalo?"...a o zamjenskom priboru ne želim ni govoriti. Možda sam ipak u krivu i zbog toga sve i pišem, jer ako cijenim nečije mišljenje onda je to upravo vaše, mojih dragih blogerica! Po mojem mišljenju to što je ona radila je postizanje starinskog izgleda patiniranjem što se naravno može raditi i u kombinaciji sa pohabanim izgledom i sa antiknim izgledom, ali...! I baš me briga tko će ovo čitati, ne volim kad netko radi budalu od mene a nisam to ničim zaslužila!
Za sve one koji su u zabludi neka malo više čitaju prije nego nešto izgovore ili barem neka daju do znanja da nisu sigurni u to što govore kako ne bi i druge osobe doveli u zabludu!
Svakako pročitajte i vrlo kvalitetno napisan tekst ispod koji sam c/p s bloga "Hobbyboom"!

Shabby chic 
Jedna od najpopularnijih hobby tehnika je shabby chic. Shabby znači istrošeno, pohabano. Ova tehnika se radi najčešće na drvenim predmetima, ali ovaj efekt je moguće postići i na slikarskom platnu, plastici i metalu i staklu. Odlično se kombinira sa ostalim tehnikama, ali posebno dobro sa efektima raspucavanja. Idealna je za restauriranje starog namještaja s reljefnim površinama.
Priprema predmeta za ovu tehniku je dosta zahtjevna ako se radi o starom predmetu koji na sebi već ima slojeve boje, laka, furnira, ultraplasta i sl. Stari predmeti su uglavnom napravljeni od punog drva, pa je najidealnije sve dobro odstraniti s površine da bismo dobili idealnu površinu za rad.
Ultraplast se dobro odljepljuje s površine pod utjecajem topline. Pri tome koristimo toplo glačalo i sušilo za kosu. Nakon toga površinu dobro prebrusimo grubim, pa finim brusnim papirom.
Furnir je proizvod od pravog drva i ako je čvrsto zalijepljen za premet nije ga potrebno potpuno odstraniti. Odstranjujemo dijelove koji su napuhnuti i popucali, a pukotine napunimo drvenim kitom. Kad se sve dobro osuši površinu dobro obradimo brušenjem.
Stara boja i lak se često jako dobro drže za površinu predmeta. Brušenjem odstranjujemo što veći sloj. Brušenje je najjednostavnije električnom brusilicom. Postoje i kemijske supstance za odstranjivanje starog laka i boje, ali su vrlo intezivnog i iritirajućeg mirisa, štetne po zdravlje, pa se preporučuje njihova upotreba isključivo uz zaštitnu opremu, u dobro prozračenom prostoru u kojem se nesmije boraviti duže vrijeme. Brušenje je mnogo prihvatljivije od ove metode.
Za shabby biramo dvije kontrastne akrilne boje. Prva je boja podloge koja će se nazirati kroz drugu - gornju boju,onu koja će prevladavati na predmetu.
Za kvalitetniji efekt cijeli predmet najprije obojamo bijelom bojom, nakon sušenja dobro pobrusimo finim brusnim papirom. Ovaj korak se može i preskočiti, ali treba imati na umu da boja podloge i ona prva boja koju ćemo nanijeti ponekad može stvoriti nekakvu nijansu koju nismo predvidjeli.
Donju boju nanesemo na cijeli predmet pazeći da su nam svi rubovi, bridovi, kutovi i reljefne površine dobro pokrivene bojom pa ostavimo da se dobro osuši. Ovaj sloj boje ne mora biti idealnog izgleda, ali mora dobro pokriti cijelu površinu.
Kvalitetnom voštanom ili parafinskom svijećom koja se ne mrvi istrljamo rubove, kutove, gravure i sl, a na ravnim površinama u jednom smjeru iscrtavamo crte voskom kao da pišemo olovkom. Smjer iscrtavanja mora biti u skladu s prirodnim smjerom "vene" drva. Ako nam svijeća ostavi krupnije komadiće voska, "pometemo" ih mekanim kistom.
 Vosak će stvoriti barijeru između 2 sloja kontrastnih boja i na mjestima gdje smo stavili vosak pojavit će se u konačnici ona boja koju smo stavili kao podlogu. U ljetnim danima i pretoplim prostorima vosak će se topiti, pa svijeće za rad držimo u hladnjaku. Često se za ubrzavanje procesa rada pri sušenju premaza koristimo sušilom za kosu. Rezulatati su uvijek bolji ako ostavimo da se premazi suše na zraku, a naročito kod ove tehnike. Ovdje sušilo ne koristimo nikad jer će se topiti vosak, stvorit će mjehuriće i pokvariti čitav rad. Dakle, drugu, površinsku boju nakon voskanja, nikako ne smijemo sušiti pod utjecajem topline.  
Gornju boju najčešće nanosimo tapkanjem spužvicom da bi se izbjeglo razvlačenje voska. Ako želimo rustikalniji izgled, bojamo kistom i namjerno ostavljamo tragove kista. Shabby efekt ne treba biti preuredan.
Kad su se svi slojevi dobro osušili pristupamo najinteresantnijem dijelu ove tehnike: brušenju. Kombiniramo grubi i fini brusni papir, ovisno o efektu kojeg želimo. Brušenje počinjemo s manje vidljive strane predmeta kako bismo točno vidjeli efekte brušenja. Uvijek započinjemo laganim pritiskom i prema potrebi i željenom efektu brusimo čvršće. 
Na svim mjestima gdje smo nanijeli vosak boja će se oljuštiti. Pri brušenju naročito pazimo da izbrusimo sve rubove kako bi predmet dobio izlizani izgled. Ipak treba paziti da se ne prebrusimo predebeli sloj da ne odignemo boju koju smo stavili kao podlogu. Za kraj cijeli predmet lagano prebrusimo finim papirom. Jedna od malih tajni je da finu prašinu koju smo dobili prosijemo i spremimo u neku posudicu, možda nam zatreba malo kasnije.
Ako želimo uz ovu tehniku kombinirati Crackle s efektom popucale boje, ovaj Medij premazujemo na ravne površine umjesto „pisanja“ voštanicom između donje i gornje nijanse. Ove dijelove ne brusimo, već samo lagano na kraju možemo preći finim brusnim papirom.
Uz shabby tehniku se često kombinira decoupage i patiniranje.
Predmet očistimo od prašine koja je nastala brušenjem malo navlaženom krpicom, dobro osušimo i prelakiramo ga sa 2 -3 sloja laka. Za shabby je najbolje koristiti mat lak kako bi dojam istrošenosti predmeta bio potpun.  
 IZ PRIRUČNIKA ZA HOBISTE AUTOR:  SANDRA KOKAN

Uf, brišem rosno čelo, srce ubrzano lupa i nadam se da više neću imati naprijed opisana iskustva! Dalo bi se još puno toga pisati na tu temu, ali mislim da sam dovoljno rekla!
Svima lijep pozdrav do nekog puno ljepšeg posta, ali morate priznati da vas je upravo ovo moje iskustvo  ponukalo neke od vas da temeljitije proučite kako se točno zove ono što radite!

Objavi komentar