utorak, 22. studenoga 2011.

Muke po kutijici!

Pripremite se za čitanje!
Za potrebe radionice jedne udruge čija sam članica, a u želji da se aktivno uključim u rad i da se družim sa kreativnim osobama, odradila sam jednu radionicu na temu shabby chic na kutijicama, te sam napravila jednu  kutijicu da bi mogla prezentirati ono što bi otprilike trebale raditi (naša shabby Biljana ili Snješka bi mi dobro došle)! I tako, skupilo nas se nekoliko članica udruge i nekoliko vanjskih, sve zajedno oko 12 osoba od kojih je samo jedna osoba čula za shabby chic, ali ona smatra da je to nešto sasvim drugo!
Kutijicu sam radila na brzinu i izgleda ovako!

Nisam zadovoljna što sam na poklopcu očupkala salvetu umjesto da sam je precizno izrezala pa se vide zelenkasti tragovi i mislim da ću je još doraditi bojama ili nešto drugo smisliti! 
Što vi mislite, da li da je doradim ili ostavim kako je? Evo, pogled odozgora! Vidite da nije dobro!?

Od svega što radim ništa mi nije palo s neba, kao ni vama, nego sam upornim radom, čitanjem i proučavanjem, dobivala sve bolje rezultate! Uglavnom, ono što znam ukratko o shabby chicu je da to znači pohabani stari izgled koji odiše romantikom i ženstvenošću, osobito je lijep na starom drvenom namještaju kad se ispod bijele ili neke druge paselne boje nazire stara boja ili neka tamnija boja na koju je nanesen vosak i gornji sloj boje lagano prelazimo brusnim papirom i dobivamo upravo tu pohabanost! Ja nisam majstorica shabby chica ali osnove znam i znam da se može kombinirati sa drugim tehnikama, ali bez brusnog papira to nije shabby, pa ukoliko želite provjeriti kako zaista izgleda shabby chic, french chic i sl. molim provjerite OVDJE ili OVDJE!
A zašto sve to pišem? E pa zato, što sam se upravo na toj radionici iznenadila kako dotična gđa. tumači shabby chic. Ukratko, ona je radila nešto svoje, da bi nam na kraju svima pokazala kako se radi "obrnuti shabby chic" (nikad čula) i to tako da se kutija oboja u bijelo, pa se zalijepi salvete i rubovi i sve se natrlja bitumenom za patiniranje i to je po njoj puno brži shabby nego moj način s tamnom bojom, pa vosak, pa bijela boja, pa šmirglanje, pa između svega sušenje i na kraju ljepljenje salvete...beskrajno dugo a rezultat je isti! Što kažete na to? Ja sam ispala budala koja je još k tome odradila dva sata besplatno a osjećaj poslije je bio otprilike "što je meni ovo trebalo?"...a o zamjenskom priboru ne želim ni govoriti. Možda sam ipak u krivu i zbog toga sve i pišem, jer ako cijenim nečije mišljenje onda je to upravo vaše, mojih dragih blogerica! Po mojem mišljenju to što je ona radila je postizanje starinskog izgleda patiniranjem što se naravno može raditi i u kombinaciji sa pohabanim izgledom i sa antiknim izgledom, ali...! I baš me briga tko će ovo čitati, ne volim kad netko radi budalu od mene a nisam to ničim zaslužila!
Za sve one koji su u zabludi neka malo više čitaju prije nego nešto izgovore ili barem neka daju do znanja da nisu sigurni u to što govore kako ne bi i druge osobe doveli u zabludu!
Svakako pročitajte i vrlo kvalitetno napisan tekst ispod koji sam c/p s bloga "Hobbyboom"!

Shabby chic 
Jedna od najpopularnijih hobby tehnika je shabby chic. Shabby znači istrošeno, pohabano. Ova tehnika se radi najčešće na drvenim predmetima, ali ovaj efekt je moguće postići i na slikarskom platnu, plastici i metalu i staklu. Odlično se kombinira sa ostalim tehnikama, ali posebno dobro sa efektima raspucavanja. Idealna je za restauriranje starog namještaja s reljefnim površinama.
Priprema predmeta za ovu tehniku je dosta zahtjevna ako se radi o starom predmetu koji na sebi već ima slojeve boje, laka, furnira, ultraplasta i sl. Stari predmeti su uglavnom napravljeni od punog drva, pa je najidealnije sve dobro odstraniti s površine da bismo dobili idealnu površinu za rad.
Ultraplast se dobro odljepljuje s površine pod utjecajem topline. Pri tome koristimo toplo glačalo i sušilo za kosu. Nakon toga površinu dobro prebrusimo grubim, pa finim brusnim papirom.
Furnir je proizvod od pravog drva i ako je čvrsto zalijepljen za premet nije ga potrebno potpuno odstraniti. Odstranjujemo dijelove koji su napuhnuti i popucali, a pukotine napunimo drvenim kitom. Kad se sve dobro osuši površinu dobro obradimo brušenjem.
Stara boja i lak se često jako dobro drže za površinu predmeta. Brušenjem odstranjujemo što veći sloj. Brušenje je najjednostavnije električnom brusilicom. Postoje i kemijske supstance za odstranjivanje starog laka i boje, ali su vrlo intezivnog i iritirajućeg mirisa, štetne po zdravlje, pa se preporučuje njihova upotreba isključivo uz zaštitnu opremu, u dobro prozračenom prostoru u kojem se nesmije boraviti duže vrijeme. Brušenje je mnogo prihvatljivije od ove metode.
Za shabby biramo dvije kontrastne akrilne boje. Prva je boja podloge koja će se nazirati kroz drugu - gornju boju,onu koja će prevladavati na predmetu.
Za kvalitetniji efekt cijeli predmet najprije obojamo bijelom bojom, nakon sušenja dobro pobrusimo finim brusnim papirom. Ovaj korak se može i preskočiti, ali treba imati na umu da boja podloge i ona prva boja koju ćemo nanijeti ponekad može stvoriti nekakvu nijansu koju nismo predvidjeli.
Donju boju nanesemo na cijeli predmet pazeći da su nam svi rubovi, bridovi, kutovi i reljefne površine dobro pokrivene bojom pa ostavimo da se dobro osuši. Ovaj sloj boje ne mora biti idealnog izgleda, ali mora dobro pokriti cijelu površinu.
Kvalitetnom voštanom ili parafinskom svijećom koja se ne mrvi istrljamo rubove, kutove, gravure i sl, a na ravnim površinama u jednom smjeru iscrtavamo crte voskom kao da pišemo olovkom. Smjer iscrtavanja mora biti u skladu s prirodnim smjerom "vene" drva. Ako nam svijeća ostavi krupnije komadiće voska, "pometemo" ih mekanim kistom.
 Vosak će stvoriti barijeru između 2 sloja kontrastnih boja i na mjestima gdje smo stavili vosak pojavit će se u konačnici ona boja koju smo stavili kao podlogu. U ljetnim danima i pretoplim prostorima vosak će se topiti, pa svijeće za rad držimo u hladnjaku. Često se za ubrzavanje procesa rada pri sušenju premaza koristimo sušilom za kosu. Rezulatati su uvijek bolji ako ostavimo da se premazi suše na zraku, a naročito kod ove tehnike. Ovdje sušilo ne koristimo nikad jer će se topiti vosak, stvorit će mjehuriće i pokvariti čitav rad. Dakle, drugu, površinsku boju nakon voskanja, nikako ne smijemo sušiti pod utjecajem topline.  
Gornju boju najčešće nanosimo tapkanjem spužvicom da bi se izbjeglo razvlačenje voska. Ako želimo rustikalniji izgled, bojamo kistom i namjerno ostavljamo tragove kista. Shabby efekt ne treba biti preuredan.
Kad su se svi slojevi dobro osušili pristupamo najinteresantnijem dijelu ove tehnike: brušenju. Kombiniramo grubi i fini brusni papir, ovisno o efektu kojeg želimo. Brušenje počinjemo s manje vidljive strane predmeta kako bismo točno vidjeli efekte brušenja. Uvijek započinjemo laganim pritiskom i prema potrebi i željenom efektu brusimo čvršće. 
Na svim mjestima gdje smo nanijeli vosak boja će se oljuštiti. Pri brušenju naročito pazimo da izbrusimo sve rubove kako bi predmet dobio izlizani izgled. Ipak treba paziti da se ne prebrusimo predebeli sloj da ne odignemo boju koju smo stavili kao podlogu. Za kraj cijeli predmet lagano prebrusimo finim papirom. Jedna od malih tajni je da finu prašinu koju smo dobili prosijemo i spremimo u neku posudicu, možda nam zatreba malo kasnije.
Ako želimo uz ovu tehniku kombinirati Crackle s efektom popucale boje, ovaj Medij premazujemo na ravne površine umjesto „pisanja“ voštanicom između donje i gornje nijanse. Ove dijelove ne brusimo, već samo lagano na kraju možemo preći finim brusnim papirom.
Uz shabby tehniku se često kombinira decoupage i patiniranje.
Predmet očistimo od prašine koja je nastala brušenjem malo navlaženom krpicom, dobro osušimo i prelakiramo ga sa 2 -3 sloja laka. Za shabby je najbolje koristiti mat lak kako bi dojam istrošenosti predmeta bio potpun.  
 IZ PRIRUČNIKA ZA HOBISTE AUTOR:  SANDRA KOKAN

Uf, brišem rosno čelo, srce ubrzano lupa i nadam se da više neću imati naprijed opisana iskustva! Dalo bi se još puno toga pisati na tu temu, ali mislim da sam dovoljno rekla!
Svima lijep pozdrav do nekog puno ljepšeg posta, ali morate priznati da vas je upravo ovo moje iskustvo  ponukalo neke od vas da temeljitije proučite kako se točno zove ono što radite!

Broj komentara: 28:

Anonimno kaže...

Divna kutijica!:)
Veliki pozdrav!

Olija kaže...

U svakom slučaju, neugodno iskustvo Sanja...Ja baš i ne mogu govoriti o shabby chicu jer ja to sve skupa stavim na kutiju s decoupageom i svime što izgleda lijepo. Ali samo znam da je shabby izgled zapravo ''ružan'' pohaban izgled, oljuštena boja...starinsko..mislim da se gospođa krivo informirala (i svakako ima dovoljno samopuzdanja da priča o nečemu o čemu možda i nema previše iskustva)...bitumen i takva vrsta postarinjavanja stvari je, po meni, nešto drugo. Ali prepuštam objašnjenje iskusnijim blogericama koje njeguju isključivo shabby stil.

kiselbri kaže...

Un lujo...precioso!

Marina kaže...

Ne znam kaj da ti pametno velim za shabby chic... meni je to samo stil koji se može postići različitim tehnikama... osobno preferiram tvoj način i baš sam nedavno radila sebi kutiju za recepte na taj način, ali ak je nekima draže skratiti sa bitumenom, nemam ništa protiv... ono što nije bilo u redu je ponašanje te gospođe jer si ti vodila radionicu i pokazala svoju tehniku... ona ako je htjela pokazati svoje znanje, mogla je prijaviti svoju radionicu, a ne ovako tebi... ali što ćeš, neke osobe se vole gurati u prvi plan... pa pusti, nek joj je, ti nisi ništa krivo radila... ;-)

Unique Hrebina kaže...

kaj da velim... znam kak je to kad ti na radionici neka ženska tolko digne tlak da bi ju najradije nabila u top i lansirala sve do Plutiona da se ne do Bog ne vrne nazaj... (imala sam neugodno iskustvo sa jednom gospođom tog tipa na kreativnoj događalici di sam vodila radionicu sexy pljoski). uglavnom Shabby se nikak ne može radit s bitumenom (po meni)... jer onda to nema onog osjećaja pod prstima niti zapravo onda to možeš nazvat tim imenom... ja sam ga radila par puta i svaki put sa voskom... jer mi nije cilj nekaj napravit na brzinu z brda zdola već u svaki svoj rad posvetim enormne količine ljubavi i pažnje... a sprčkat nekaj pa ono dodat malo bitumena da se čini ko da sam utrošila par sati u neki rad je bez veze... iskreno...ja još nikad nisam koristila bitumen

a da... slažem se s tobom da bi se ono čupkano moglo doradit sa par kapi bijele bojice...

pozdrav

Sandra Z kaže...

Gle, nisi pogriješila. Nimalo. Za mene je definitivno shabby-chic upravo taj kako si ti učila, tamna podloga, vosak (ali i ne mora biti), svijetla boja i šmirglanje. Uz to, za onaj istinski shabby, ne treba nikakav dodatak. Jer zapravo shabby i ne treba kombinirati s drugim dodacima. Ali to je samo moje mišljenje. Uz to, vrlo lijepo izgleda kada se ne nanosi vosak, nego se šmirgla finim brusnim papirom višak boje, dok nismo zadovoljni izgledom "pohabanosti". Na taj način se dobije puno vjerniji izgled pohabanosti nego voskom (zna se desiti da se skidaju ravnomjerni, veći, komadi boje, što nije baš lijepo).
Nadam se da češ i dalje nastaviti s radionicama, a na njima će se uvijek naći ljudi s različitim mišljenjima, to je normalno, i o svemu treba otvoreno razgovarati.
Lijep pozdrav :))

Phoenix kaže...

Ej Sanja, glavu gore...uživaj u svojim radovima i radionicama...biće još gospodja koje će te "istjerati iz cipela"...i ne dozvoli da te pogađa nečije neznanje a uz to i arogancija....
Nego, gledam ovu tvoju kutiju i trudim se da vidim te tvoje "greške"...ona meni savršeno izgleda...i bila bih sretna da mogu doći na neku tvoju radionicu...
LP i pusa

Biljana kaže...

Ajme, draga Sanja, bas mi je zao, zbog tvog "opisanog" iskustva. Ti si draga u pravu, rezultat definitivno nije isti, al sto ces, postoje osobe kojima mozes govoriti i objasnjavati, ali do njih to jednostavno ne dopire:-(
Kutijica ti je prava slatkica, mozes je doraditi bojom a i ne moras, kako te je volja:-)
Pusa

Unknown kaže...

Sanjice.....ako netko ima hrpu radionica "u nogama" onda je to moja malenkost. I jedino što ću reći na temu ovog posta je slijedeće: Ti si tehniku shabby chic-a odlično i usvojila i napravila. A što se tiče dotične polaznice...... znam kako ti je :) Ooooo znam :)

Fikreta kaže...

Ma, ti si u pravu za shabby i nije lako ne jediti se u takvim prilikama, ali šta ćeš..
A na tvojoj kutijici bi mogla napraviti sjene razrijeđenom zelenom bojom, ako već nije dobro prelakirana - nešto kao pittorico.A ako i ostane takva, šta smeta? :)
Simpatičan ti je ovaj zimski dizajn bloga.

eda kaže...

Ja ću se prvo osvrnuti na ovu prekrasnu kutijicu, mislim da si napravila pravu stvar za prezentaciju, na maloj površini kombinirala zanimljiv motiv, čipku i shabby tehniku i rezultat je baš prelijep!! E sad, da si gornju plohu premazala tom blijedozelenom nijansom rubovi se ne bi vidjeli... ili si trebala napraviti lagani pitorico, što uvijek možeš popraviti. To govorim iz samo iz razloga što vidim da ti smeta ta mala nesavršenost (iako mi se čini da to smeta samo tebi)...
A sada dotična lady... žena nije spominjala shabby (pohaban efekt) nego obično sjenčenje koje ja osobno često koristim i nikad mi nije palo na pamet nazvati ga shabby... e baš me zanima kako bi dotična postigla shabby efekt na nekoj vitrini u nekoj nijansi koja nije nijansa bitumena?? A tebi želim samo malo više samopouzdanja da u pravom trenutku začepiš usta onima kojima to treba, i malo više vjere u sebe jer ja sam imala priliku osobno gledati kako radiš i kako stvaraš i znam da sa velikom sigurnošću dobiješ prekrasan rezultat... uostalom, dosta je pogledati tvoje postove i radove koje objavljuješ..
Majko mila, sjenčenje nazvati obrnuti shabby!!! Moram ovo zapamtiti:))

jasna kaže...

Meni je tvoja kutijica predivna, i da, slažem se da si je trebala izrezati po rubovima, jer taj motiv nema bijelu podlogu.Ali, to ćeš ti srediti, uvjerena sam.
I ja imam neka iskustva sa svojim radionicama u knjižnici i mogu ti reći da se nekad osjećam tako lijepo, puna pozitivne energije, kao da su mi te žene poklonile svoju energiju (usput, ja ne dobijem osobno ni kunu za taj posao, ali dobro), a nekad sam doslovno iscijeđena kao krpa i tada si postavljam pitanja kao i ti-što je meni ovo trebalo. Sto puta kažem da neću više, ali odustanem od tih negativnih misli i idem dalje, nadajući se da ću na sljedećoj opet biti ispunjena pozitivnom energijom.

Creations by Ane kaže...

kečke mi rastu od tako pametnih ljudi
ne brigaj,radi po svome
lijepi radovi i lijep blog

Sanja kaže...

Jasna, lijepo si to rekla i to je otprilike to...ne tražiš ništa samo očekuješ neko unutarnje ispunjenje, a nekad bude upravo suprotno i teško se odlučiti da ili ne!
Eda, dobro si primijetila, malo više samopouzdanja bi mi dobro došlo!
Tea, sada znam kako je tebi i drugim curama koje vode radionice i uopće vam ne zavidim, jer to nije ni malo lak posao i zato moj naklon do poda!
Phoenix- da, glavu gore!
Sandra Z - cijenim sve što si napisala i shabby je upravo to kako si ga opisala...a otvoreni razgovor je dobar ako imaš dobrog sugovornika koji zna slušati!
Unique H. - mah, u pravu si "lansirat ćemo sve do Plutiona" :)))
Olija, Fikreta, Biljana, Marina...svima vam hvala....i svakako moram doraditi gornji dio kutijice :))))

Beba Still kaže...

Nemam ama baš nikakvog iskustva sa shabby chic tehnikom ali imam iskustva sa takvim ljudima kao što je dotična gospodja .... ne trošite svoje dragoceno vreme na takve osobe ... a kutijica mi je predivna i ova čipka okolo joj je baš "legla" ... svaka čast , ne bih ja tu ništa dodavala ...

Anonimno kaže...

Ja jednostavno moram prokomentirati da sam bila na toj dotičnoj radionici o kojoj se govori i moram reći: gospođo Sanja, totalno pretjerana i potpuno nepotrebna reakcija na tu stariju gospođu kojoj ste toliko zamjerili taj njen način oslikavanja predmeta. Naime, tih 12 osoba došlo je nešto naučiti od Vas, a sjedeći tamo, imala sma prilike vidjeti da su sve te osobe sa zanimanjem pratile apsolutno sve što ste imali za pokazati i naučiti, a osim toga velika većina njih zapisivala je na papir svaki korak Vaše tehnike! Kratko rečeno: sve mi tamo smo Vam se divile koliko ste sposobni i koliko smisla i volje, a naravno i znanja imate, ali Vi naravno to niste vidjeli nego ste se koncentrirali na jednu jedinu gospođu i na kraju bez imalo srama napisali DA STE ISPALI BUDALA KOJA JE ODRADILA DVA BESPLATNA SATA NAKON KOJEG STE POMISLILI "što je meni ovo trebalo?!! Totalno sam bez riječi jer sam sa zanimanjem željela pogledati ovaj Vaš blog i radove, a najmanje što sam očekivala je da ćete na ovaj način popljuvati radionicu na kojoj ste prije svega bili radi druženja. Jer svi mi Vašu i brojne druge tehnike vrlo lako možemo pronaći na npr.Internetu, znači, došli smo tamo radi Vas i tvrdim da ni u jednom trenutku niste imali razlog osjećati da bilo tko radi budalu os Vas! A doimali ste se kao ljubazna, smirena i vrlo draga osoba...

Sanja kaže...

Anonimno, bilo bi lijepo da ste se predstavili i mogla bih isto tako bez pardona obrisati ovaj komentar i nitko ga nikad ne bi vidio, ali to ne želim, neka bude tu i neka svi čitaju i znaju obje strane priče...cijenim Vaše mišljenje o tome da su cure na radionici sa zanimanjem pratile sve što radim, ali ne cijenim činjenicu da je tema bila shabby chic i tako je trebalo ostati do kraja a ne zbunjivati prisutne nekom drugom tehnikom! Znam da se sve može naći na netu, zato on i postoji da se informiramo, pa informirajte se onda i dalje na netu ili se informirajte kod nekog drugog sa više iskustva i više želje za samopromocijom! Ljubazna sam i smirena i nadalje za one koji to zaslužuju i nikad ih neću iznevjeriti nego višestruko nagraditi što mi je bio i cilj u udruzi, bez ikakve samopromocije i nepotrebnog isticanja, ali sve je krenulo u krivom smjeru i ja dalje smireno i bez nepotrebnih stresova idem svojim putem!
Anonimno, mislim da me ustvari i ne poznajete jer ljudi se upoznaju kad zajedno popiju kavu i pričaju o svemu, a mi to sigurno nismo učinile. Hvala na komentaru!

Sanja kaže...

Btw. cure koje su platile radionicu zaslužile su barem da rade sa lak-ljepilom za decoupage a ne sa običnim završnim lakom i zaista ne shvaćam kako netko može raditi decoupage sa lakom, a isto tako su zaslužile imati i kvalitetniju boju i tsl. Sve zajedno kad zbrojim, nisu dobile ništa do korisno provedenog vremena na kojem su ponešto naučile ili otišle zbunjene!

Good Ghost kaže...

O jadna moja, znam kako ti je.
Prvo, kutijica je baš slatka, ako te smeta što se vidi zeleno mogla si oko salvete nanijeti sličnu ili istu nijansu pa se nebi isticalo.
A kaj se tiće anonimnih komentaora ti su mi najdraži. Uvijek su najpametniji, zato jesu i ostaju anonimni.
Puse draga moja

Sandra kaže...

Draga Sanja moj prijedlog je da ova situacija ode u prošlost i da se više ne spominje. A iz toga smo svi naučili da nikada ne možemo predvidjeti u kojem smjeru će krenuti rd sa grupom ljudi. Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali važno je poštovanje prema osobi koja pruža ako ne svoje znanje, za koje je istina da se može pronaći na internetu, već svoje iskustvo, vrijeme i dobru volju. Zbog toga je lijepo ne sabotirati rad osobe koja vodi radionicu, čak iako netko misli nešto potpuno drugačije. Svi smo različiti, ponekad nas drugi povrijede, na nama je da to pustimo iza sebe i pružimo uvijek najbolje od sebe u svakoj situaciji. Pusa draga moja, ti si za mene jedna divna osoba velikog srca i nesebična djeliteljica znanja, zato samo naprijed i ne daj da te ovakve stvari pokolebaju:)))

Svjetlana kaže...

E stvarno svašta, kao prvo i meni se dešavalo već masu puta da se obezvrijeđuje moj rad i prikazuje to kao igrarija, a da ne pričam o tome "kako to svatko može", pa onda nakon nekog vremena iste te osobe komentiraju "kako je to sve skupo za obične salvete",
lijepo ti to ostavi iza sebe i nemoj više nikad ići na takve vrste radionica (posebno gdje je materijal takav), ako već ideš, lijepo naplati i baš te briga.
Naravno da je tvoj način bio jedini ispravan, a komentare ove anonimne gospođe, neću ni komentirati.
Imaju one još puno papati, da dostignu tvoj nivo, i rada i kulture.

Sanja kaže...

Anne i Beba, puno vam hvala!
Sandra, upravo tako, ne možemo predvidjeti rad u grupi, ali svakako bi trebalo poštivati nečiju volju da prenosi svoje znanje drugima i ako nije htjela naučiti shabby nije morala ni dolaziti, nego je mogla svoj obrnuti shabby pokazati na drugoj radionici...ah...jedva čekam objaviti neki drugi post...hvala ti :)))
Svjetlana, ostavljam iza sebe ovo iskustvo i okrećem novu stranicu :)))

Miki kaže...

Kutija je mnogo lepa i ja ne bih ništa menjala na njoj.

Sandra kaže...

Muy linda Sanja, me encantó!
Besos,
Sandra

Nely kaže...

Sanja divim se tvojim radovima, meni su zaista savršenstvo i velika inspiracija,kutija je posebna,i mislim da ne treba ništa puno mijenjati,samo tako divno i na dalje nastavi:)

Branka......... kaže...

Sad tek vidim tvoj post....pročitala ga dva puta...da, nimalo ugodna situacija.. čovjek se osjeća iskorišteno i jadno...brzo dalje sa novim postovima i radovima i zaboravi ovo....pozdravljam te

Mare kaže...

meni je žao da si sve tako doživjela i proživjela i nadam se da neću imazi slično iskustvo....kako i sama vodim radionice s dosta zamjenskog materijala u svoju obranu ću reći da su ove radionice definitivno najeftinije u rijeci a možda i šire...i jednostavni JA držim radionica i ne dam se smetati:))).....a atmosfera je odlična i curama je bitno da nauće i da istražuju.....
tebi šaljem jednu veliku pusu i želim još pokoju besplatnu prezentaciju,za jačanje karaktera

Keks kaže...

Razmišljala sam da li da ti ostavim komentar i podsjetim te na ovo za tebe neugodno iskustvo, ali ja sam sigurna da si ti to već ostavila iza sebe.
Što se tiče shabbya ja sam isto naučila raditi ga na način koji ti spominješ, ovo drugo bih prije rekla da je patiniranje.
Ne znam jesi li već dodala nešto na kutijicu ili ne, no meni se sviđa ovakva, ne čini mi se da joj nešto nedostaje.