subota, 4. lipnja 2011.

Kako nastaju moja etno srca?

Uzela sam si malo vremena kako bi vam pokazala kako nastaju moja etno srca, pa ukoliko sam vas zainteresirala za ovu temu nastavite čitati!
Zašto upravo srca?
Oblik srca: misleći na jednu posebnu osobu koja je bila dio mene i koja će uvijek imati jedno posebno mjesto u mom srcu!
Motivi na srcima: predstavljaju moj zavičaj i tradiciju
Poruke: kako druga strana srca ne bi bila prazna i u pravilu su uvijek na kajkavskom narječju
Potrebno vam je:
  • platno (ja koristim isključivo domaće tkano platno)
  • karbon pappir (indigo, koristim crni)
  • pak papir
  • šeme
  • konci (za vezenje, heklanje, za šivanje)
  • heklica (igla za heklanje, ja koristim br. 1.00) i igla za ručno šivanje
  • vatelin
  • malo znanja i puno dobre volje Iskrojimo platno u obliku srca 2x. Za oblik srca izrežite srce iz mekanijeg kartona i preklopite ga po sredini! Platno također preklopite da bude duplo, ako je potrebno pričvrstite u sredini pribadačom, položite šablonu od kartona na platno i iscrtajte olovkom srcoliki oblik koji potom izrežite! Nemojte zaboraviti napraviti cvik koji će vam pomoći prilikom spajanja srca!
Iskrojena srca porubimo cik-cak bodom na šivaću mašinu!
Prelazimo na izbor šeme!
Položimo na platno karbon papir i na njega šemu i iscrtavajući olovkom ili još bolje kemijskom olovkom koja ne piše i ima tanji vrh, prekopiramo šemu na platno! Šeme koje imam uvijek si iskopiram na pak-papir jer je izdržljiviji od običnog papira, pa šemu mogu koristiti više puta a da se papir ne podrapa!
Zatim vezemo koncem po želji i bodovima po želji!
Evo prikaza nekoliko bodova!
Zrnasti bod - njime se izrađuju obrisi i crte, a radi se sitnim, jednakim bodovima.
Ovaj bod je sličan bodu šivaće mašine.

Ovijenac - radi se tako, da se konac ostavlja na istoj strani igle. Kako bi se dobio širi ovijenac igla se ubada u tkaninu pod malim kutom.

Pljosnati bod - bodovi mogu biti različite dužine, ali ne smiju biti predugi jer će inače biti labavi i neuredni!

Lančasti bod - radi se tako, da se konac vrškom igle oblikuje u omču, koja se pritisne lijevim kažiprstom i pričvrsti bodom, tako da se iglom zahvati uvijek jednako veliki komadić tkanine, dok se na poleđini rada oblikuje uredan niz bodova.

Riblja kost bod- radi se tako, da se prvo napravi jedan mali središnji bod na vrhu motiva, a zatim se rade kosi bodovi naizmjenično na obje strane, ispod osnove prethodnih bodova.

 
Heklanje prikaz!


Nakon što smo dovršili vezenje na redu je spajanje! Položimo izvezena srca licem na lice i zašijemo uz rub šivaćom mašinom ravnim bodom, s time da na jednom mjestu ostavimo mali otvor za punjenje!
Napunimo srce vatelinom i zašijemo otvor ručno ili šivaćom mašinom.
Zatim slijedi opheklavanje koje radim tako da probodem heklicu kroz dva sloja platna i heklam na platnu niz rub srca! Ovaj dio je ujedno i najteži za raditi!
Upute za održavanje: ovakva srca je najbolje prati u perilici rublja i to čak i na iskuhavanju, jer pouzdano znam da konac runolist s kojim vezem kod ručnog pranja pusti boju, ali ne i u perilici! Ipak, ukoliko ipak volite više prati na ruke onda rad treba sušiti polegnuto na ručnik! U zadnju vodu za ispiranje poželjno je dodati štirku ili naknadno čipku poštirkati štirkom u spreju!
 I to je to! Uf, bome sam se dobro namučila za ovaj post, ali nije važno, najvažnije je da svi zajedno više naučimo i više znamo :)))
Do slijedećeg kreativnog posta svima lijep pozdrav i uživajte u stvaranju!
 
Objavi komentar