utorak, 28. veljače 2012.

Kutija od razglednica!

Prisjetimo se kako su nekad naše prabake i bake bile vrlo kreativne, što zbog ograničene ponude, što zbog siromaštva ali upravo to ih je potaknulo da se okrenu stvaranju i zbog toga su same smišljale načine kako kako da izrade neku igračku i druge zanimljive i lijepe stvari kojima su razveselile svoju dječicu!
Kod mene je krenulo od razgledavanja starih fotografija koje sam vam pokazala u jednom od prošlih postova, a završilo je razgledavanjem čestitki, među kojima sam našla neke vrlo lijepe! Zatim sam se sjetila da su moje cure dobile od bake jednu kutiju izrađenu od starih razglednica s kojom su se igrale, pa sam se dala u potragu i pronašla je (kasnije ću vam i nju pokazati). Malo sam je razgledavala i krenula s izradom svoje kutije od razglednica i evo rezultata...izgleda poput kućice!!!
Vrlo jednostavno, iako i nije bilo baš tako, no uspjela sam! Kutija je čvrsta i nju se može svašta pospremiti, može biti lijep poklon, a na ovaj način razglednice su ostale sačuvane!
A ovo je stara kutija koja mi je služila kao uzorak! Na vrhu je svezana nekakva izgužvana mašna, ali neka ostane upravo takva kakva je!
U par slikica ću vam pokušati objasniti kako se izrađuje ovakva kutija! Ispričavam se što neke slike imaju odbljesak od svjetla (sama sam fotografirala pa su takve i fotografije)!
Prvo sam izabrala 14 fotografija (ukoliko nisu iste veličine, izražite ih na istu veličinu), od kojih vam treba 7, tj. po dvije se lijepe zajedno jedna za drugu kako bi kutija sa svih strana bila u razglednicama! Visina mojih razglednica je 10 cm. Dvije razglednice koje idu sa strane treba presavinuti u trokut i to tako da visina do trokuta bude jednaka visini od 10 cm!
Postavite si na stol zamišljenu kutiju i počnite sa šivanjem! Potreban vam je čvršći konac (ja sam koristila onaj za vezenje), veća igla i naprstak kako bi se lakše progurala igla kroz četiri sloja papira! Poučena vlastitim iskustvom predlažem da prije šivanja stavite razglednice na komad stiropora ili sl. te bušite iglom rupice na pojednake razmake, a zatim kroz napravljene rupice šivajte i spajajte dijelove vaše nove kutije!
I sada još pogled sa svih strana na gotovu kutiju!

 Kako vam se sviđa? Kad krećete u izradu?
Objavi komentar