ponedjeljak, 12. srpnja 2010.

Priča o jednom ormariću!

Iiiiiiii ormarić je gotov i kako god bilo priča je završena THE END
Nisam mogla nabaviti onaj satenski lak koji mi je preporučila Mare, nego sam lakirala lakom Aquales Uni, gornja polica je bijela, a sa strane sam se odlučila na sivu nijansu, s time da sam prvo podlogu obojala bijelom akrilnom bojom, kad se osušila prebojala sam razrijeđenom crnom i onda sam po tome prelazila grubljom stranom spužvice za suđe lijevo-desno tako da sam dobila efekt sive boje na kojoj se u vodoravnim crtama nazire bijela. Prednju stranu ormarića na kojoj se nalazi čipka koja je fiksirana crnim akrilnim sprejom sam još dodatno osjenčala razrijeđenom bijelom bojom bliže motivu čipke, jer mi se činilo da je crna boja bila preširoko oko motiva. Probala sam sjenčati rubove ormarića crnom bojom, ali nekako nisam bila zadovoljna pa sam se na kraju odlučila za naprijed opisanu varijantu.
(Inače, nisam spomenula, ormarić je bio za cipele, a i sada je)
 Mogu reći da sam zadovoljna učinjenim...evo fotke!





Dakle, bio je ormarić neugledan i star, a ja sam se zainatila da ga uredim čipkom uz pomoć struktur paste, ali sam bila nestrpljiva i brzopleta pa cijela priča nije dobro završila :(
Bila sam u maloj nabavi u ZG - u "NB Hobby&artu" gdje sam pokupovala neke sitnice i tražim struktur pastu za moj ormarić i s obzirom da nisam imala nikakva iskustva u radu sa struktur pastom tražila sam da mi daju dovoljnu količinu...i tako mi kaže prodavačica 200 mll to mora biti dosta i uzmem ja tu jednu tubu, cijena prava sitnica 55kn, ali dobro, neka bude, bit će lijepi ormarić i neće mi biti žao.
Nisam mogla odoljeti da ne svratim i u "Lumos" koji me oduševio svojim prostorom, velikim izborom boja,  pribora, salveta, rižinog papira...ma imaju sve što trebate, ljubazni su, prisupačni i najvažnije znaju vam sve objasniti što vas zanima. Bila sam oduševljena i preporučam da svratite tamo ili na njihovu web stranicu ako do sada niste http://www.lumos.hr/
I krenem...skinem vrata dolje i šmirglam, pa izaberem čipku tj. jednu staru zavjesu zanimljivog motiva, oblijepim sa stražnje strane svim mogućim trakama da dobro drži i da bude sve napeto s prednje strane.
Za sada sve ide po planu. Počnem nanositi struktur pastu, ide glatko ko po loju, sve lijepo poravnam da bude tanko, ma užitak...super mislim si...i dovršim jedna vrata i shvatim da imam struktur paste za još polovicu drugih vratiju...šta sad??? U Zg mi se nikako ne isplati po još jednu pastu, opsujem u sebi prodavačicu što mi je prodala premalo te paste i ništa, kupim po preporuci "akrilni kit za drvo" koji bi trebao biti isto što i stuktur pasta, ima ga puno, prodaju ga u dućanima boja i lakova i košta samo 19 kn.

Krenem na druga vrata, ali da potrošim onu struktur pastu krenem prvo s njom i dovršim s akrilnim kitom.
Razlika je bila odmah uočljiva. Stuktur pasta je glatka i nježna, lako se razmazuje, a akrilni kit se teže razmazuje, gušći je i daje izbočeniju stukturu. Nije se uočavala velika razlika, ali ipak je, no nastavljam, šta sad. Uzmem auto lak srebrni i krenem sprejati. Sve je lijepo na onim vratima koja su rađena struktur pastom, ali ona druga mi se nikako ne sviđaju. Grrrrr al sam bila ljuta!!!! Uludo utrošen novac i vrijeme (to ne volim)!

Odmorim se jedan dan od svega i krenem nalijevat sintetički, uljni i kajjaznam kakve sve ne, razrjeđivače, al nejde dolje, ne skida se, onda sam uzela čvrstu špahtlu i dala se na posao od kojeg mi je znoj curio niz čelo. I sve sam pošmirglala i vrata su opet ona stara i još starija.
E sad slijede neke fotke tih mojih neuspjelih izuma







Idemo ispočetka!!!
Ovaj puta sam odlučila izbaciti struktur pastu i akrilni kit za drvo i upotrijebiti jednostavniju verziju.
Pobojala sam vrata ormarić bijelom akrilnom bojom, odnosno spužvicom, pa kad se boja osušila položila sam na sredinu izabranu čipku i lijepo posprejala crnim lak sprejom.
Zadovoljnija sam ovim rezultatom više od one prve verzije, ali nisam sasvim zadovoljna, kao da mi još nešto tu fali, al se jednostavno ne usudim ništa dorađivati da opet ne špahtlam cijeli dan!
Eto, sad mi još preostaje urediti ormarić sa svake strane i gornji dio, al još nisam smislila šta ću i kako ću.
Dakle, ormarić još uvijek nije gotov, a ako imate neku ideju ili savjet samo recite :)))




Broj komentara: 17:

Mare kaže...

super post.....volim kad se opiše šta i kako,to mi je uvijek interesantnije od golih slika....
žao mi je da si se toliko namučila i to sve zbog manjka paste:))....
ovo kako si sad sredila vrata je tako moćno da ja ne bih ništa više dirala......ostatak ornarića bih ostavila bijelo samo bih rubove posjenčala tako da sve bude jedna cjelina......
pusa za trud i upornost:))....

Goge kaže...

Mare mi je otela ideju. Ja također ne bih ništa više dodavala, samo obojala u bijelu. Do sad sam koristila akrilni kit za drvo i znam koje je to mučenje. Pod hitno moram kupiti kontur pastu. Prema tvom savjetu uzet ću veću količinu.
Hvala za nagradu

jasna kaže...

Alaj si se ti namučila!Točno mogu zamisliti kako ti je bilo.Ja sam radila čipku do sad samo s tim akrilnim kitom(tako nas je Tea naučila na tečaju) i navikla sam na njegovu grubost.Rezultatom sam zadovoljna, a stvarno se puno dobije tog kita za tako malu cijenu.Možda je sve samo stvar navike.Ipak, ova tvoja ideja na kraju i rezultat ti je predobar!

kaća kaže...

puno si se namucila,ali isplatilo se,jer na kraju je ispalo vise nego predivno..slazem se sa marom,na krajeve malo sijencenja i nista vise ne treba,a i bez sjencenja je fenomenalno..lijepi pozdrav!

mihaela kaže...

svaka čast na trudu <3 vrata su prekrasna :) ostatak ormara bijela boja, i slažem se možda malo sjenčanja po rubovima. pusa!

Tanema kaže...

naradila si se, ali ormarić ti je prekrasno ispao! kod ovakvih kombinacija bolje je ne pretjerivati, nego nastviti u istom stilu samo bez čipke... dakle , salžem se s curama, bijela boja i malo sjenčanja i to je to!

Sanja kaže...

Hvala vam na vašim komentarima u kojima suosjećate sa mnom a ujedno mi dajete svoju podršku...posebno hvala na korisnim savjetima Mare, Goge, Jasna, Kaća, Mihaela :))
Drage moje, poslušat ću vaš savjet i osjenčati, al moram za to skupiti hrabrosti, jer stvarno se ne usudim ni taknuti ta vrata koja su me tako izmučila!!!
Za kraj me još muči zaštita, da li prozirni lak sprej ili lak za čamce?
Puno pusa svima

Sanja kaže...

Tanema draga zahvaljujem na komentaru i kolko vidim i ti se predlažeš bijelu boju i malo sjenčanja, bez pretjerivanja...potrudit ću se privest kraju ovu priču s ormarićom :)))
:*

Mare kaže...

ako možeš nabaviti preporučila bih ti da sve zaštitiš caparolovim saten lakom za drvo.....odlično štiti a daje satenski izgled....:))
super bi se uklopio uz čipku....
pusa:))...

Sanja kaže...

Ok. hvala Mare na ovoj sugestiji, pokušat ću nabaviti :*

kaća kaže...

mare ti je dala odlican savjet,ja cu samo dodat,lak za camce s vremenom pozuti,pa ako to ne zelis izbjegavaj ga..pusaa!!!

Anonimno kaže...

:O divnoooooooooooo

Sanja kaže...

Drage moje, lijepo vas je imati, šta bih ja bez vas :* :* :*
Kaća hvala za savjet i pusek i tebi!
"Anonimno" hvala na ostavljenom komentaru - šteta što ti ne znam ime :(

Anonimno kaže...

proces stvaranja je bio zafrknut ali krajnji rezultat je super :)

što se lakova tiče...moja preporuka je akrilni lak....ne smrdi...brzo se suši a ne žuti

Sanja kaže...

Iris hvala...svaki savjet mi dobro dođe i razmišljam o akrilnom laku kao najjednostavnijem rješenju, jer ne mogu nabaviti onaj satenski koji su mi preporučile Mare i Kaća (iako sam sigurna da bi to bio pun pogodak), šta bude bit će...uskoro! Pusa

Sandra Z kaže...

Obožavam oslikavanje čipkom. I, koristim ju kada god mi se to uklapa u čitavu sliku. Žao mi je što ti prva varijanta nije uspjela, jer mi se, moram priznati, više sviđa. Što mogu, ali obožavam reljefe. Ja ti već dugo koristim isključivo kit za drvo (po preporuci dragih blogerica) i jako sam zadovoljna. Kupila sam ovaj: Akrilin od JUB-a, bijele boje. Mekan je, lijepo se razmazuje, brzo suši. Struktur pasta je hobby proizvod, i zato za velike projekte preskupa. Nikako ne lak za čamce (isto preporuka). Zaštitni premaz za drvo, mat, proziran Swing Color (isto jako dobar, mažem ga na sve). Ali, ormarić je jako lijep :) Poz

Sanja kaže...

Ei, Sandra Z...hvala na opširnom komentaru u kojem si mi dala pregršt savjeta za ubuduće...i meni se prva varijanta više sviđa i bio bi prekrasan da je sve išlo po planu, al eto :) bit će drugi puta nešto bolje...pusa